Een verstoorde darmflora (micro-biota van de darm) is een van de veel voorkomende oorzaken van een opgezette buik. Met een darmflora analyse is het mogelijk afwijkingen van de darmflora te bepalen zodat gericht behandeld kan worden.

Verteringsparameters: zuurtegraad, vet-, vezel- en zetmeelvertering
Darmflora: E.coli, Enterobacteriaceae, Lactobacillus spp. en Enterococcus spp.
Gisten en schimmels
Immunoglobuline A (sIgA)
Gluten test: t-transglutaminase, anti-gliadine
Test darmontsteking: calprotectine

€135,00

Darmflora test

Micro-biota van de darm – een nieuw ontdekte ‘orgaan’

De micro-biota van de darm, of darmflora, zijn de bacteriën in de dikke darm. We hebben tot 1,5 kg van bacteriën in onze dikke darm. Deze massa bacteriën is essentieel voor de vertering. Een gezonde darmflora van kan winderigheid en opgezette buik helpen voorkomen.

De darmflora is een relatief nieuwe en onontdekte deel van ons lichaam. Wetenschappers beginnen nu de darmflora als een ‘orgaan’ te beschrijven. Het concept van een massa aan microbieel leven die een orgaan binnen het menselijk lichaam vormt, is een beetje moeilijk om voor te stellen. Maar de bijdrage van de darmflora aan de spijsvertering, en de gezondheid in het algemeen, is zodanige van vitaal belang voor het gezond functioneren van het lichaam, dat het is logisch  de darmflora aan te zien voor een orgaan.

De meeste oorzaken van winderigheid  en eenopgezette buik zullen worden beïnvloed op een of andere manier door de darmbacteriën – de darmflora. Een gezonde darmflora kan beschermen tegen ongezonde bacteriën, darmparasieten, Candida-infectie en andere oorzaken van winderigheid. Antibiotica kan schade doen aan de darmflora. Zodra de darmflora is beschadigd of verzwakt, wordt het gemakkelijker voor pathogene micro-organismen om te bloeien, wat kan leiden tot problemen met een opgeblazen gevoel, opgezette buik, krampen en winderigheid.

Verschillen in de darmflora is een van de belangrijkste redenen waarom verschillende mensen kunnen meer winderigheid kunnen ervaren dan iemand iemand anders: zij hebben een gebrek aan de juiste bacteriën, en te veel van de verkeerde soorten.

De verkeerde bacteriën voeden zich door suiker en zetmeel af te breken. Deze bacteriën produceren ook alcohol uit suikers en eenvoudige koolhydraten. In essentie draaien ze de darm in een miniatuur distilleerderij! Deze processen produceren veel gas, en veroorzaken opgezette buik en flatulentie zolang suiker en zetmeel wordt gegeten.

Dit is ook een belangrijke reden waarom sommige mensen een groter probleem hebben dan anderen met winderigheid. De reactie op voedsel is verschillend in zeer uiteenlopend binnen de ingewanden van verschillende mensen, want iedereen heeft een andere darmflora. Verschillen in voeding zijn ook erg belangrijk.

Winderigheid, opgezette buik en de micro-biota van de darmen

Darmbacteriën hebben een zeer belangrijk effect op de darmen. Sommige bacteriën produceren gas, terwijl andere bacteriën gas juist elimineren uit de darm. Deze bacteriën verminderen het gas in onze darmen, waardoor opgezette buik en winderigheid afnemen.

Veel gas geproduceerd door bacteriën wordt in de darmen afgebroken verder omhoog in de maag-darmkanaal voordat het door het lichaam wordt uitgestoten.