Oorzaak van een opgezette buik # 1: Prikkelbare darm syndroom (PDS)

Prikkelbare darm syndroom kan de oorzaak zijn van een opgezette buik. Vooral wanneer de opgezette buik voor een lange tijd blijft aanhouden. Mensen met PDS ervaren ook andere symptomen zoals pijn, constipatie en / of diarree aanvallen.

Er zijn veel vaak-voorkomende darmaandoeningen die een opgezette buik kunnen veroorzaken. Deze darmaandoeningen worden vaak verward met PDS. PDS is namelijk een functionele stoornis. Dit betekent dat er niets mis is met de darmen, maar dat de manier waarop de darmen werken niet normaal is. Bij PDS wordt gesteld dat de darm overgevoelig is, waardoor de normale werkingen van de darmen klachten en symptomen veroorzaken. Er kan echter pas met zekerheid gezegd worden dat er sprake is van PDS wanneer alle overige darmaandoeningen worden uitgesloten.

Een opgezette buik met opgeblazen gevoel is een van de meest voorkomende oorzaken van PDS. Symptomen spelen het meest op in de avond, wat voor mensen met een opgeblazen gevoel het sociale leven verstoren. Kleding voelt te strak aan, en darmklachten zoals winderigheid, darmkrampen en diarree zorgen allemaal voor een verlies van levensvreugde.

Er is geen behandeling voor PDS. Er zijn wel mogelijkheden die de symptomen kunnen helpen verminderen. Het vermijden van granen verlicht de symptomen van tussen de 30% en 40% van de PDS patiënten. Dit betekent een ‘streng’ dieet. Onder andere (volkoren) brood, haver, muesli, koekjes, graanrepen, gebak, crackers en koekjes moeten worden vermeden.

Om goed te kunnen bepalen of de klachten verdwijnen bij het weglaten van granen moet het dieet drie maanden worden volgehouden. Probiotica kan in sommige gevallen de symptomen ook helpen verlichten. Artsen kunnen ook in sommige gevallen medicijnen voorschrijven zoals laxeermiddelen of juist anti-diarree medicatie.

Oorzaak van een opgezette buik # 2: winderigheid

Winderigheid kan ook de oorzaak zijn van een opgezette buik. Winderigheid is een van de symptomen van PDS, maar kan ook voorkomen zonder andere symptomen.

We hebben allemaal van tijd tot tijd last van winderigheid. Het is normaal om tot 15 keer per dag winden te laten. Hoewel er geen medische definitie is van precies wanneer winderigheid overmatig wordt, er zijn wel stappen die u kunt nemen om winderigheid te verminderen. Als winderigheid je dwars zit en je een onhandig of oncomfortabel gevoel geeft, probeer de volgende stappen.

Tips om winderigheid te verminderen:

  1. Eet voedsel langzaam en vergeet niet om goed te kauwen. Zonder goed te kauwen ontstaat de kans dat voedsel onverteerd in de darm aankomt, waar het kan beginnen te gisten en gas kan produceren.
  2. Wees ervan bewust dat winderigheid door een onderliggende aandoening veroorzaakt kan worden, zoals infectie met darmparasieten. De ontlasting kan getest worden op de veelvoorkomende onderliggende darmaandoeningen op darmklachten.nl.
  3. Probeer voedingsmiddelen met veel onoplosbare koolhydraten te vermijden. Veel voorkomende boosdoeners zijn bonen en peulvruchten, broccoli, kool, pruimen en appels, en voedsel met de suikervervanger sorbitol. Deze voedingsmiddelen worden zeer langzaam verteerd en kunnen tijdens de vertering kleine hoeveelheden zwavel gas loslaten in de darmen. Zwavel zorgt niet alleen voor een opgezette buik en winderigheid, maar geeft  flatulentie ook een onaangenaam geur. Hoewel bovenstaande voedingsmiddelen winderigheid kunnen veroorzaken, zijn het gezonde voedingsmiddelen. Probeer ze te vervangen met andere gezonde groenten en fruit.

Oorzaak van een opgezette buik # 3: Coeliakie

Coeliakie kan ook de oorzaak zijn van een opgezette buik. Mensen met coeliakie voelen zich vaak moe en zwak, verliezen gewicht zonder duidelijke reden en hebben vaak last van buikpijn.

De glutentest omvat:

  • Verteringsparameters
  • Anti-gliadine
  • Anti-weefsel- transglutamine
  • Immunoglobuline A

€69,00

Glutenallergie test

Coeliakie is een schadelijke reactie van het lichaam op gluten, een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst en rogge en alle voedingsmiddelen waar deze granen in worden verwerkt, zoals pasta, brood, taarten en veel, veel meer. Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam verward raakt en gluten als een bedreiging ziet. Het lichaam probeert gluten aan te vallen, waardoor schade wordt veroorzaakt aan de wanden van de dunne darm. Dit beïnvloedt het vermogen van de dunne darm om voedingsstoffen uit voedsel op te nemen. Hierdoor kunnen tekorten aan nutriënten ontstaan.

Vroeger werd coeliakie vooral gediagnosticeerd bij kinderen, maar het is nu bekend dat mensen van alle leeftijden de ziekte kunnen hebben.

Indien u last hebt van deze symptomen, raadpleeg uw arts en vraag of een test voor coeliakie aangevraagd kan worden. Iedereen met een chronisch opgezette buik en opgeblazen gevoel en andere PDS-achtige symptomen moeten worden getest op coeliakie.

Oorzaak van een opgezette buik # 4: hormonale schommelingen

Bij vrouwen worden de hormonen beïnvloedt door de menstruatie en de vroege stadia van zwangerschap.

Tijdens de zwangerschap en vlak voor de menstruatie, worden de spiegels van het hormoon progesteron verhoogd.

Dit kan de beweging van de darmen doen vertragen, wat betekent dat voedsel langzamer wordt verteerd. Een vertraagde vertering kan leiden tot een opgeblazen gevoel en obstipatie.

Tips om hormonale schommelingen te verminderen:

  1. Sporten kan de bewegingen van de darmen helpen versnellen. Probeer op zijn minst 30 minuten per dag te lopen.
  2. Drink veel vocht en eet veel fruit en groenten
  3. Vermijd voedingsmiddelen die verstopping veroorzaken.

 

Oorzaak van een opgezette buik # 5: eierstokkanker

Een opgeblazen gevoel dat gepaard gaat met symptomen zoals een voortdurende gevoel van volheid en buikpijn kan in zeldzame gevallen worden veroorzaakt door eierstokkanker.

De symptomen van eierstokkanker zijn nogal vaag, Daarom wordt eierstokkanker vaak laat gediagnosticeerd, waardoor het moeilijker is te behandelen. Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van mogelijke symptomen.

De belangrijke symptomen van eierstokkanker zijn een opgeblazen gevoel, een opgezette buik, buikpijn, moeite met eten en verschillende urine-symptomen. Meestal zijn deze symptomen niet het gevolg van kanker, maar wanneer de symptomen aanhouden en niet komen en gaan is het van belang eierstokkanker uit te sluiten.

Het is onwaarschijnlijk dat een opgezette buik en andere symptomen worden veroorzaakt door een ernstig probleem, maar het is belangrijk dat erop wordt gecontroleerd.